Drágakövek

Drágakövek luxus világa

Manapság az ékszerpiacon több száz féle ékkő közül válogathatunk. De mi is pontosan a drágakő és a féldrága kő? Milyen eljárásokat használnak a kövek kezeléséhez? Melyik kőnek milyen élettani hatása van? Mik azok a születési kövek? Olvass tovább, és minden kérdésre választ kapsz.

drágakövek ékszerek websop
ékkövek brillmánia webáruház női

drágakő vagy féldrágakő?

Régen egyszerűbb volt a helyzet ennek a kérdésnek a megválaszolásakor. Drágakőnek számított a gyémánt, a rubin, a zafír és a smaragd. Minden egyéb ásványi kőzet pedig féldrágakőnek. Manapság ez a szemlélet már elavultnak számít. A köveknél a ritkasásuk, szépségük és keménységük a döntő szempontok. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ezen szempontok alapján a ritka köveket drágakő kategóriába soroljuk, a gyakoribbakat pedig féldrágakőbe. Ez így sokkal logikusabb, hiszen sok kő ritkasága miatt simán verheti árban akár a gyémántot is. Csak, hogy pár példát említsünk: a gyönyörű tanzanit, ami a világon csupán egy helyen, a Kilimandzsárónál fordul elő, a paraiba turmalin, ami kb. 10.000-szer ritkább a gyémántnál, az alexandrit, ami hihetetlen színváltoztatásokra képes, és még sorolhatnánk. Itt még meg kell jegyeznünk, hogy például a gyöngy és a borostyán nem ásványok, mégis drágakőnek tekintik őket.

a drágakő útja a bányából az ékszerüzletbe

Mindannyian láttunk már természetes formájukban, csiszolatlanul ásványokat. Sokuk, amelyeknek nem elég jó a minőségük ahhoz, hogy ékszer készülhessen belőlük, így is végzik, dísztárgyként valakinek a polcán. Azonban amelyeknek elég nagy az átlátszóságuk, és zárványoktól majdnem teljes egészében mentesek, azok ékszerészek kezei közé kerülnek, akik legjobb tudásuk szerint kialakítják belőlük végleges, csiszolt formájukat. Némelyik kő csiszolás után már kerül is bele a foglalatba, hogy egy szerencsés hölgy viselhesse. Azonban más köveknek még különböző kezeléseken kell ehhez átesnie. Ez függ az ásvány típusától, tisztaságától és színétől. Ezek az eljárások általában a színek felerősítéséért felelősek. Ezek lehetnek például: hőkezelés, filmréteggel bevonás, neutron és gamma surárázás alá vonás, olajozás, stb. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kezeletlen drágakövek, amik természetes formájukban is elég szépek ahhoz, hogy ékszerbe kerülhessenek, a legértékesebbek.

féldrágakövek csiszolt és csiszolatlan brillmánia
gyógyító kristályok

ásványok és az ő rezgéseik

Minden ásványnak különböző a rezgésszáma, ezért amikor viseljük őket hatással vannak a szervezetünkre. Ez a hatás fokozódik egyes kövek esetében, azok tisztasága és csiszolásának tökéletessége tükrében. Vannak gyógyító, nyugtató vagy épp serkentő hatásúak, stresszoldók, optimizmusra vagy épp szerelemre hangolók. A lista nagyon hosszú, ezért kössük is ezt össze a születési kövekkel. A születési köve minden adott hónapban született embernek van. Ez a leginkább hozzá illő kő. Az ő rezgésszámait leginkább támogató. Természetesen más drágakövek és féldrágakövek viselése is pozitív hatású lehet. Nézzük a születési köveket hónapok szerint.

Januári születési kő: Gránát

Leggyakoribb belőle a sötét vörös színű, de létezik egyéb színváltozatokban is. A Gránát már a középkorban is ismert ásvány volt. A harcosok gránát darabokat rakattak a pajzsukba és a kardjuk markolatába, hogy megvédje őket a sérülésektől. A hagyomány szerint a gránát világosságot hoz a sötétségbe borult lélekbe. A gránát a segítség köve. Regenerálja a testet, tisztítja a vért, serkenti az anyagcserét, jótékony hatással van a szívre, tüdőre és a máj működésére. Erősíti az immunrendszert, serkenti a tápanyag felvételt a bélben. Csillapítja a depresszió tüneteit, a szorongást és a félelmet. Életenergiával tölti fel az egész szervezetet és segít az önfejlesztésben. Önbizalmat és akaraterőt biztosít tulajdonosának. Biztosítja a kiegyensúlyozott szexuális életet. Gyógyítja a nemi szervek betegségeit, felfrissíti a vérkeringést. Leghatékonyabb, ha a kő érintkezik a bőrfelületünkkel.

gránátkő csiszolt csiszoltalan brillmánia

Februári születési kő: Ametiszt

Ez a világ egyik legnépszerűbb lila féldrágaköve, amelynek a színe a majdnem átlátszótól az egészen sötétig terjedhet. Az Ametiszt ásvány az egyik legerősebb és leghatékonyabb ásványunk. A koronacsakra köve. Az ametiszt javítja az agy koncentráció képességét, tisztítja a vért, kiegyenlíti a vérnyomást, oldja a vérrögöket és jótékony hatással van az érrendszeri problémákra. Általános fájdalomcsillapító hatása van, ezért kiváló migrénes fejfájásra és csökkenti a pszichológiai fájdalmakat is. Hatékonyan oldja a stresszt, és kiegyensúlyozottá teszi viselőjét. Alkalmazhatjuk duzzanatok, illetve bőrbetegségek kezelésére, enyhíti az ekcéma tüneteit és csökkenti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat. Élénkíti a hasnyálmirigy működését és serkenti az immunrendszert. Gyorsítja a spirituális fejlődésünket. Átalakítja a felénk irányuló negatív energiákat, így tisztítja és védi auránkat. Hordozójának nyugalmat és biztonságérzetet ad.

ametiszt kő webáruház

márciusi születési kő: akvamarin

Az akvamarin a berillek közé tartozik. Színe a majdnem átlátszótól a gazdag mélykékig terjedhet. Ez utóbbiak a legdrágábbak közülük. Az akvamarin erős gyógyhatású ásvány, a bátorság köve. Az akvamarinról ősi legendák szólnak, hogy hordozóját gazdaggá és boldoggá teszi. A hagyományok szerint segít megkülönböztetni az igazat a hazugságtól, a barátot, az ellenségtől. A torokcsakra köve, segíti a kommunikációnkat, önkifejezésünket. Az akvamarin enyhíti a nátha és az autoimmun-betegségek tüneteit és jótékonyan hat a szem problémákra. Csökkenti az érzelmi problémákat, a depressziót. Jótékonyan hat a pajzsmirigyre és szabályozza a hormonháztartást. Növeli a test energiáját, békét és szellemi megtisztulást nyújt. Segíti az anyagcserét, a lép és a máj működését.

akvamarin ékszer női

áprilisi születési kő: gyémánt

A gyémánt kétség kívül az egyik legdrágább és legnépszerűbb drágakő a világon. A gyémántról azt tartják, hogy kapcsolatot létesít az elme és a magasabb rendű tudat között. Letisztítja a gondolatokat, és elősegíti a megvilágosodást. Tisztító és fájdalomcsillapító hatású, segíthet a porckorong problémákon és az akut hátfájáson. A gyémánt gyógyítja a zöldhályogot, élesíti a látást, és jótékonyan hat az agy,működésre is. Gyógyíthatja az allergiákat és a krónikus betegségeket, helyreállítja az anyagcsere egyensúlyát. Hagyományosan a mérgek semlegesítésére használják. A képességek közé, amelyekkel a gyémánt felruház bennünket, beletartozik a rettenthetetlenség, a legyőzhetetlenség és az állhatatosság is. Türelmessé tesz és fokozza az akaraterőt.

gyémánt női ékszer

májusi születési kő: smaragd

A Smaragdot már őseink is ismerték. Az ókorban leginkább a szemek betegségeit gyógyították vele, míg az egyiptomi Kleopátra azért viselt rengeteg smaragdot, mert úgy vélte, hogy Vénusz szépsége lakozik benne, és fiatalsága, így az sokáig megmarad. A smaragd erősíti a feltétel nélküli szeretetet, egyensúlyban tartja a párkapcsolatokat és nyugtatja a lelket. Fokozza a szellemi erőt és tisztaságot, erősíti a tisztánlátást, viszont azt tartják róla, hogy megvéd a gonosz varázslatoktól. A smaragd hatásai közé tartozik, hogy csökkenteni tudja a klausztrofóbia tüneteit is. A smaragd gyógyítja a szív problémáit, az arcüreget, a tüdőt, a gerincoszlopot, a szemet és az izmokat. Fejleszti a látóidegeket és izmokat, méregteleníti a májat, enyhíti a reumát és védelmet biztosít fertőzésekkel szemben. Csökkenti az ízületek gyulladását és cukorbetegségre való hajlamot.

smaragd női ékszer webáruház brillmánia

júniusi születési kövek: gyöngy és holdkő

Manapság a piacon a legtöbb gyöngy tenyésztett gyöngy, amelyek a természetes gyöngyökhöz képest megfizethetőbbek és sokkal szebb ajándék, mint a gyöngyutánzat. A holdkő általában fehér vagy szürkés színű, fehér vagy ezüstös ragyogással, mint a hold ragyogása. A holdkő rózsaszínű, narancssárga, színtelen és más színű is. A ritka holdkövek kék vagy tarka fényt is produkálhatnak. A gyöngy a lelki egyensúly megteremtéséhez kiváló segítség. Kiváló stresszoldó. Segíti a sebgyógyulást, csillapítja a vérzést és jótékonyan hat a mellékvesékre. Növeli az akaraterőt, segít letisztázni, feldolgozni a régi fájdalmakat. A Holdkő a nőiesség köve. Segít leküzdeni a hangulatingadozásokat és a depressziót. Csökkenti a stressz okozta gyomor problémákat. Medálként hordva, az arcunk tisztább és kisimultabb lesz. Sebgyógyító hatása van, terhesség alatt, és szülésnél is ajánlott a viselése.

gyöngy ékszer brillmania

júliusi születési kő: rubin

A rubin a világ legnépszerűbb vörös drágaköve. Rubin az ősi kultúrákban a Nap kövének számított. A szenvedély, az életerő és a belső tűz jelképe a mai napig. Feltölti az egész szervezetet energiával, kiegyensúlyozottságot biztosít, fokozza a teljesítőképességet. Serkenti a szívcsakra működését, védelmező hatása miatt pedig minden asztális támadást kivédhet. Élénkíti a tobozmirigy működését, ezáltal a fantáziát is. Elősegíti a meditációt és bátorságot biztosít a viselője számára. A rubin jótékony hatásai közé tartozik, hogy fokozza a szexualitást, azáltal, hogy serkenti az ivarszerveket. Méregteleníti a testet, javítja a keringést, serkenti a mellékveséket és veséket, védelmet biztosít fertőzésekkel szemben.

rubin ékszer webáruház

augusztusi születési kövek: peridot és spinell

A peridot, más néven olivin vagy krizolit. Sárgászöld színű és a világ egyik legnépszerűbb és megfizethető zöld drágaköve. Néhány peridot meteoritokban esett a Földre. A spinell sokféle színben fordulhat elő, péládul piros, kék, fekete. A spinell nagyon kemény és tartós drágakő. A peridot erős védelmező, amely összehangolja a belső szerveket, jótékonyan hat a bőrre, májra, epére, anyagcserére. Szellemi függetlenséget biztosít, megszűnteti a haragot, dühöt. Erősíti a májat, epét, vékonybeleket. A spinell megújítja az energiát, támogatást nyújt nehéz körülmények között, és megfiatalít. Bátorságot, bizalmat életigenlő gondolkodásmódot ad. Megnyitja a csakrákat. A rubinhoz hasonlóan a spinell is az erotika és a szerelem köve. A spinell kiemeli a személyiség pozitív oldalait. Hozzásegít ahhoz, hogy sikeresek legyünk.

peridot fekete spinell brillmánia

szeptemberi születési kő: zafír

A zafír legszebb kék drágakövek egyike. Ára igen magas. A Zafír kifejezés, a szanszkrit szóból származik, amelynek a jelentése Szaturnusz. Az angyalok világát, a mágiát, a barátságot és a bölcsességet jelképezi. Biztosítja a belső békét, elűzi a rossz gondolatokat, nyugtatja a lelket. Csökkenti a depressziót, segíti a megfelelő önkifejezést és támogatja a spirituális fejlődésünket. Gyógyítja a pajzsmirigyet, a torok problémáit, jótékonyan hat a szemre és erősíti az ereket. Aktiválhatja a szervezet öngyógyító képességét, csökkenti a fájdalmat a szervezetben és segítséget nyújt az agy és az idegrendszer megfelelő működésében.

zafír női ékszer webshop

októberi születési kő: opál

Az opál talán a legszínesebb drágakő, emellett nagyon ritka és drága. Elősegíti a boldog álmokat, növeli az intuíciós képességet. Nyugtatólag hat az idegrendszerre, támogatja egymás megértését, és az emberek közötti kommunikációt. Finom rezgésű, érzékeny kő, amely ösztönzi a kreativitást és fejleszti az önértékelésünket. Fertőzések ellen is bevethető nagy sikerrel, növeli az élni akarás vágyát. Nem véletlenül nevezik ‘csodakőnek’, a sámánok, mágusok kövének. Kék opál: Érzelmi csillapító, amely összehangol a spirituális céljainkkal. A torokcsakrával rezeg együtt és erősíti a kommunikációt, főleg azt, amelyet az önbizalomhiány gátolt. Tűzopál: Fokozza a személyiség erejét, feléleszti a belső tüzet bennünk és védelmez a veszéllyel szemben. A remény szimbóluma, kitűnő a hatása akár az üzleti tevékenységre is.

opál ékszer női webáruház

novemberi születési kő: topáz

A topáz az egyik legkeményebb drágakő, ezért is nagyon népszerű. Többféle színben is fellelhető, akár természetes, akár színezett változatban. Az igazságot és a megbocsátást támogatja. Segít fátylat borítani a múltra, rávilágít a céljainra, és hozzákapcsol belső erőforrásainkhoz. Megerősíti a bizalmunkat, elűzi a kétséget és a bizonytalanságot. A topáz vibráló energiája örömöt, nagylelkűséget, és jó egészséget biztosít. A hagyomány szerint a szeretet és a jó szerencse köve. A topáz egyedülálló módon támogatja az érzelmeket: megszilárdítja őket és befogadóvá tesz a szeretetre. A topáz elősegíti az emésztést, szembeszáll az anorexiával, helyreállítja az ízérzékelést, erősíti az idegeket és élénkíti az anyagcserét. A topázelixírt a látóképesség javítására ajánlott.

decemberi születési kő: cirkon

A cirkon egy fényes drágakő, szép ragyogással, amely hasonlít a gyémánthoz. A cirkon vagy cirkónia a bölcsesség, öröm és megnyugvás ásvány kristálya, aminek kiegyensúlyozó és tisztánlátást segítő hatása lehet, emellett csökkenti a szorongást is. Erős hatása van a légutakra, ezért asztma esetén is alkalmazhatjuk. Segíti a salaktalanítást, megelőzi az operációk utáni véralvadást. Kiváló motivációhiány vagy gyengeség leküzdésére. Élénkítő hatása miatt ne viseljük éjszaka, nappal viszont kedvezően hathat ránk egy rövid éjszaka után. A cirkon elősegíti a világos gondolkodást, a feltétel nélküli szeretet, önmagunk és mások iránt. A pszichológiai meglátások köve.

cirkon női gyűrű brillmánia